HVphotography - Equine photographer

Wanneer je bewegingsfoto’s gaat maken van jouw geliefde paard, dan wil je graag het mooiste moment op de foto “pakken”. Wanneer is dat moment en hoe fotografeer je dat het beste? In deze How to zullen we de draf nader bekijken.

Om een goed drafmoment te pakken, zijn er een aantal facetten belangrijk om te weten. Je zult moeten weten hoe de draf in elkaar steekt en je zult daarbij verstand moeten hebben van takt, regelmaat, tempo en balans om uiteindelijk het juiste moment te pakken. Als dat allemaal op de juiste plek valt, dan kan de draf kan spectaculaire foto’s opleveren.

In deze arbeidsdraf, wordt het rechterachterbeen onder de massa gebracht, terwijl het linkervoorbeen naar voren gezet wordt.

DE DRAF NADER BEKEKEN

Elk paard heeft 3 basisgangen, te weten de stap, draf en galop. Een gang betekent eigenlijk niets meer dan een regelmatige, cyclische beenzetting in een gangafhankelijke vaste volgorde. De draf is een tweetakt gang met een zweefmoment. Het paard beweegt zich voorwaarts door de diagonale beenzetting gelijktijdig neer te zetten. Dat houdt in dat het linker-achterbeen gekoppeld is aan het rechter-voorbeen en het rechter-achterbeen is gekoppeld aan het linker-voorbeen.  Tussen deze beenzettingen in zit het zweefmoment van de draf.

Hierboven zie je de diverse draf momenten gefotografeerd. Wanneer je het zweefmoment bekijkt (foto links) , dan krijg je een andere foto dan waneer het achterbeen onder de massa gezet wordt en het voorbeen vanuit de schouder naar voren geplaatst wordt (foto rechts). De rechterfoto laat een beter moment zien van de gang van het paard. 

Er zijn 4 “soorten” draf te onderscheiden:

  • Verzamelde draf
  • Arbeidsdraf
  • Middendraf
  • Uitgestrekte draf

Afhankelijk van de africhtingsgraad van het paard kun je de diverse soorten draf aanspreken tijdens de fotosessie. De meeste spectaculaire foto’s worden ervaren tijdens de uitgestrekte draf, omdat het paard dan de grootste passen maakt. Het voorbeen wordt ver weg gezet, net als het achterbeen. Dit betekent echter niet dat de andere soorten niet spectaculair kunnen zijn. Van een paard wat fantastisch verzameld in de draf, wordt veel kracht en in inspanning gevraagd. Dat zul je terug zien in de foto. Veel spieren worden aangesproken en het levert een andere maar zeker niet minder mooie plaat op!

Een duidelijk verschil tussen de uitgestrekte draf (links) en de verzamelde draf (rechts) van deze Fries

Wat in ieder geval van belang is, is dat het paard in takt, en in balans loopt. Dat betekent dat de draf een zuivere twee takt gang is en dat het paard niet op de voorhand loopt. Als het paard regelmatig en in hetzelfde tempo blijft lopen, dan maakt dit het fotograferen voor jou gemakkelijker. Want immers, de “juiste” beenzetting komt met regelmaat terug en je kunt gaan timen in plaats van lukraak foto’s schieten in de hoop dat het mooiste moment er tussen zit.

Een pasje wijken recht van voren gefotografeerd, laat een mooie kruising zien van de achterbenen. Het linkerachterbeen wordt voor het rechterachterbeen geplaatst, terwijl het rechtervoorbeen ook opzij gezet wordt.

DOORZITTEN OF LICHTRIJDEN

De ruiter kan doorzitten of juist lichtrijden. Let erop dat wanneer een ruiter licht rijdt, het niet zo fraai op de foto staat wanneer de ruiter juist uit het zadel is. Mits het paard voldoende ontwikkeld is, verdiend het de voorkeur om de ruiter te laten doorzitten zodat je het sta-moment van het lichtrijden kan vermijden. Als dit niet mogelijk is, omdat de ruiter of het paard beïnvloed worden door het doorzitten, let dan goed op dat de ruiter op het juiste been licht rijdt (of dat jij de foto clickt wanneer de ruiter in het zadel zit!).

Op deze foto zie je de ruiter in het zogenaamde sta-moment. Hoewel de beenzetting van het paard correct is, is het plaatje niet compleet doordat niet het juiste moment van de ruiter gefotografeerd is.

HET MOMENT

Als je bovenstaande nu combineert, dan kan je bepalen wat het juiste moment is voor jouw ultieme draf foto. Wanneer de ruiter in het zadel zit en het paard zijn achterbeen onder de massa zet, krijg je gegarandeerd een mooie foto. Heel veel succes!

 

Welkom bij HVphotography.nl! Een uit de hand gelopen hobby waar (studio)fotografie met een oog voor spontane momenten, details, frisse heldere kleuren centraal staat. Waar foto's waardevolle herinneringen worden. Voor een indruk van mijn fotografie, kijk dan gerust in mijn portfolio (zie rechtsbovenin). Hieronder vind je verschillende leuke blogberichten van de afgelopen periode! Mocht je meer informatie willen of contact opnemen, dan kan dat natuurlijk via info@hvphotography.nl. Wij kijken uit naar je bericht!

m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce neque purus, eleifend vel sollicitudin ut.

Instagram

@ My_wedding_day

Follow Us

Solene@qodeinteractive.com

Copyrighted Image