
Het is één van de meest gevraagde portrettechnieken in de paardenfotografie: een black foto. Eigenlijk is het niets meer dan een mooie (portret) foto van je paard met een zwarte achtergrond. De benaming in fotografie die vaak gebruikt wordt is een “Low-key” portret. Natuurlijk kan je deze techniek ook gebruiken voor andere portretfoto’s van bijvoorbeeld personen, huisdieren of voorwerpen. Hoe je dit doet en wat je er voor nodig hebt, leggen we hieronder uit!
Vaak zie je dat beginnende fotografen de low-key techniek nog niet helemaal onder de knie hebben en proberen een portretfoto om te zetten naar een black foto door de achtergrond zwart in te kleuren in bijvoorbeeld Photoshop. Het is op deze manier erg arbeidsintensief en vaak levert het ook niet het gewenste resultaat op. Maar hoe doe je dit nou wel op een makkelijke manier?
Het geheim zit hem in goed gebruik maken van de overgang van een lichte naar een donkere omgeving. En dat kan zelfs met je smartphone camera!
DE LOCATIE
Maak gebruik van een locatie met een duidelijke overgang van licht naar donker. Denk bijvoorbeeld aan een (kap)schuur of deuropening. Plaats het paard in het licht. Let goed op de schaduwen op het paard, zodat je geen harde overgangen krijgt. Kijk ook goed naar je achtergrond! Zijn de lampen uit (als je een schuur in fotografeert), zijn er geen raampartijen zichtbaar op de foto en let op de achtergrond achter het paard. Vaak heb je staldeuren aan weerszijde van de gang waarin je fotografeert. Als er achter het paard een deur openstaat, dan krijg je alsnog een lichte achtergrond. Het is een kleine moeite om de lampen uit te doen en de deuren te sluiten. Het levert je veel voordelen op in de nabewerking straks.
Links een voorbeeld waar de schaduw van de deuropening recht over de rug van het paard valt. Het geeft een wat vreemd en abrupt beeld. In dit geval zou je het paard verder naar voren kunnen plaatsen om zo de schaduwlijn te voorkomen. Rechts een voorbeeld waar de achtergrond meer aandacht vraagt dan het paard. Achter het paard staat namelijk een schuifdeur open. Hierdoor zie je de omgeving weer terug en krijg je niet de gewenste zwarte achtergrond. Even de schuifdeur dichtdoen is de meest simpele en effectieve oplossing.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een zwart doek op te hangen in bijvoorbeeld de binnenhal om zo te garanderen dat je een donkere achtergrond hebt. Het kost wel wat meer moeite en tijd om het doek goed op te hangen en later weer op te ruimen. Let wel op dat je doek groot genoeg is om een paard voor te kunnen zetten. Je hebt al gauw een doek nodig wat 3 meter breed is en minimaal 2 meter hoog.
POSEREN VAN HET PAARD
Nu je de locatie voor elkaar hebt, is het tijd om het paard erbij te halen! Het poseren van het paard vraagt wat oefening. Let erop dat je het paard in ieder geval vanaf de knieën tot en met de oren op de foto zet. Als je het volledige paard op de foto zet, let er dan op dat de ondergrond waarop het paard staat schoon is! Voor de juiste belichting in de foto kan je deze het beste zo instellen dat het paard correct belicht is.
Zet het paard vierkant neer in het midden van de zwarte achtergrond. Een mooie hoofd-hals houding helpt enorm voor het “WAUW”-effect. Hoe je dat kan bereiken hangt een beetje van het paard af. Sommige paarden reageren heel erg goed op brokjes, andere paarden vinden hinnik-geluidjes die je met je telefoon kan afspelen erg interessant. Bereid je dus goed voor en zorg dat je een aantal verschillende hulpmiddelen meebrengt om de aandacht van het paard te trekken. Kijk goed naar het paard en zijn reactie om zo tot het mooiste resultaat te komen. En last but not least: paardenoortjes naar voren! Dat maakt je foto helemaal “af”.
NABEWERKING
Als het gelukt is om de locatie goed voor te bereiden en het paard mooi te poseren, dan is de nabewerking van de foto niet moeilijk. Je kan bijvoorbeeld de contrasten wat verhogen en eventueel de zijkanten bijsnijden zodat je een volledige zwarte achtergrond hebt.
Natuurlijk kan je ook spelen met deze fotografie techniek. Soms heb je de mogelijkheid om een blackfoto te maken op een achtergrond die niet helemaal egaal zwart weg valt. Door deze te gebruiken krijg je een ander, speels effect. Dat kan je goed zien in de foto hieronder van een jong veulen. Gebruik bovenstaande tips en tricks dus als leidraad en wees creatief! Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Laat vooral een berichtje achter op bijvoorbeeld onze Facebook-pagina met jouw foto! Heel veel succes en plezier met fotograferen!